Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir?

Ticari oluşumların gelişimine katkı sağlayan pek çok unsur bulunmaktadır. Firma gelişimini sağlayan önemli unsurlardan biri, firma geri bildirim uygulamalarıdır. İngilizcesi ‘feedback’ olan geribildirim, firma çevresinin, ürün ve hizmet kalitesine yönelik fikirlerini ifade etmektedir.


Oğuzhan Arslan 995 gün önce yazdı...
Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir?

Ticari oluşumların gelişimine katkı sağlayan pek çok unsur bulunmaktadır. Firma gelişimini sağlayan önemli unsurlardan biri, firma geri bildirim uygulamalarıdır. İngilizcesi ‘feedback’ olan geribildirim, firma çevresinin, ürün ve hizmet kalitesine yönelik fikirlerini ifade etmektedir.

Bu anlamda, söz konusu firma ile ticari ilişki içerisinde olan müşteriler, aldıkları ürün ya da hizmetle ilgili düşüncelerini firmaya aktararak, firma gelişim sürecine destek olurlar. Kavram, aslında müşteri düşünceleriyle sınırlı değildir. Bir organizasyon içerisinde yer alan hiyerarşik düzen içindeki fikir beyanları da geribildirim olarak değerlendirilmektedir.

Geri Bildirim Eylemleri Yalnızca Şikayetleri mi Kapsar?

Geri Bildirim Eylemleri Yalnızca Şikayetleri mi Kapsar?

Firmanın sunduğu ürün ya da hizmetlere yönelik müşterilerin fikirleri, hayati bir öneme sahiptir. Geribildirim olarak adlandırılan bu fikirler, yalnızca olumsuz deneyimlerden oluşmamaktadır. Ürün ya da hizmetle ilgili her türlü fikir feedback kavramının içinde yer almaktadır.

Feedback kavramının bu denli önemli olması nedeniyle, geribildirimleri başarılı bir şekilde alabilen firmalar, mevcut iş süreçlerini değerlendirme şansına sahip olmaktadır.

Olumsuz Geri Bildirim Örnekleri Nelerdir?

Olumsuz Geri Bildirim Örnekleri Nelerdir?

Firmaların belki de duymak istemedikleri geri bildirim cümleleri, olumsuz fikirlerden oluşmaktadır. Herhangi bir ticari firma için olumsuz cümleler duymak pek de istenen bir durum değildir. Ancak geribildirim kavramına önem veren firmalar, bu sayede eksik oldukları alanları kavrayarak iş süreçlerini ‘kusursuz’ hale getirebilirler. Bu nedenle, geribildirimleri alabilmek adına firmaların kurdukları ağlar son derece gereklidir.

Olumlu Geri Bildirim Nedir?

Olumlu Geri Bildirim Nedir?

Firmaların sunduğu ürün ve hizmetlerin başarılı olduklarına yönelik tüm eleştiriler olumlu geribildirim olarak ifade edilmektedir. Geribildirim cümleleri herhangi bir kurumsal yapının ast-üst ilişkisinde de kendini göstermektedir. Örneğin bir yöneticinin, alt pozisyondaki bir çalışanın performansına yönelik olarak sarf ettiği cümleler feedback olarak kabul edilmektedir.

Genel olarak bakıldığında, Olumlu geri bildirim cümleleri arasında, karşı tarafı motive eden tüm ifadelerin yer aldığı söylenebilir. Geribildirim girişimlerinden başarılı sonuçlar elde etmek için geribildirimlerin taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır.

Etkili Bir Geribildirim Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Etkili Bir Geribildirim Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Başarılı bir geribildirimin taşıması gereken özellikler şunlardır:

  • Her feedback mevcut konuya yönelik yani spesifik olmalı,
  • Samimi bir üslupla karşı tarafa iletilmeli,
  • Tüm geri dönüşler zamanında yapılmalı,
  • Karşı tarafa iletilen geribildirimler anlamlı olmalı,
  • Karşı tarafı eyleme geçirebilecek niteliğe sahip olmalı.
Günümüzde geribildirimlerden maksimum verim elde edebilmek için, geribildirimleri başarılı bir şekilde alabilmek gerekmektedir. Firmaların müşteri geribildirimlerini sorunsuz bir şekilde alabilmek üzere uyguladıkları bazı yöntemler bulunmaktadır.

Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?

Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?

Geribildirim almak için firmaların yoğun bir şekilde başvurdukları yöntemlerin başında promosyon uygulaması yer almaktadır. Bir ürün ya da hizmet satın alan müşterilere, yaşadıkları alışveriş deneyimini bildirmesi durumunda promosyon ödül vaadi sunulmaktadır. Müşteri, böyle bir durumda promosyon kazanmak için alışverişle ilgili geribildirim düşüncesini firmaya iletmektedir.

Feedback alma yöntemleri arasında telefonla görüşme yapma yöntemi de bulunmaktadır. Telefonda geri bildirim nedir sorusuna, firma ile alışveriş ilişkisi olan bir müşterinin, firmanın müşteri temsilcisi tarafından aranarak düşüncesinin sorulması şeklinde gerçekleşen bir yöntem olduğu cevabı verilebilir. Ancak telefonla aranan müşteriler, çoğu zaman müşteri temsilcisi ile görüşmek istemeyebilirler. Bu nedenle, feedback için telefon görüşmesi yöntemi çok da başarılı sonuçlar sağlamamaktadır.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, artık yazılımlar aracılığıyla geribildirim almak mümkündür. Tek bir tıklama ile firma çevresinden geribildirim almaya imkan tanıyan yazılımlar, firma gelişim süreçlerine destek olmaktadır. Yazılım aracılığıyla alınan geribildirimler, veri analizine de imkan tanıyarak firmaların durum analizi yapmalarını sağlamaktadır.

Firma çevresinden başarılı geribildirim almak için DinamikCRM yazılımı tercih edilebilir. Yazılım, birkaç tıklama ile Net Tavsiye Skoru (NPS) anketleri oluşturarak firma çevresine göndermektedir. NPS uygulaması ile, istenilen niteliklere sahip anketler meydana getirilebilir. Bu anketler, firma müşterilerine gönderilerek, anket sonuçları pratik bir şekilde müşterilerden alınmaktadır. DinamikCRM yazılımını belirli bir süreliğine ücretsiz kullanarak NPS anketlerini deneyimleyebilirsiniz.
NPS Anketleri Geri Bildirim Sürecinde Ne Kadar İşlevsel?

NPS Anketleri Geri Bildirim Sürecinde Ne Kadar İşlevsel?

NPS anketleri, 2003 yılında ortaya çıkan ve başarısı kısa sürede kanıtlanmış bir geribildirim yöntemidir. Anketler sayesinde firmalar, ilişki içerisinde olduğu müşterilerin fikirlerini kısa sürede öğrenebilmektedir. Müşteri geribildirimlerini pratik bir şekilde almaya imkan tanıyan NPS anketleri, dijital platformları aktif kullanan firmaların en büyük yardımcısıdır.


DinamikCRM yazılımı içerisinde yer alan NPS anketleri, geri bildirim sürecine pratiklik kazandırmaktadır. Yazılımla birlikte sunulan NPS anketleri, DinamikCRM’de yer alan tüm modüllerle entegre bir şekilde çalışmaktadır. Yazılımın özelliklerini deneyimlemek isteyenler, belirli bir süreliğine DinamikCRM yazılımını ücretsiz olarak kullanabilirler.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?