Firmalar, faaliyet gösterdikleri sektörde her geçen gün artan rekabete uyum sağlamak zorundadır. Bu amaçla firmalar rakiplerini geride bırakacak hizmet farklılıkları oluşturmalıdır. Çağrı merkezi hizmetleri, firmaların müşterileri ile iletişim kurmasına imkan tanıyan hizmetlerdendir. Durum böyle olunca firmalar için çağrı merkezi kurulumu için ne kadar bütçe ayrılması gerektiği sorusu gündeme gelmektedir.
İnternetin yaygınlaşması sonucunda firmalar, ticari faaliyetlerinde de internetten yoğun olarak faydalanmaktadır. Bunun sonucunda; müşteri ilişkileri yönetimi için kullanılan dijital yazılımlar, çağrı merkezlerini oldukça düşük maliyetlerle kullanıma imkan tanıyarak firmalara dost çözümler sunmaktadır.
Çağrı Merkezi Kurulumu İçin Neler Gerekiyor?
Eski usulde çağrı merkezlerinin maliyetli ve bakıma ihtiyaç duyan sistemlerden oluştuğu söylenebilir. Ayrıca eski tip çağrı merkezleri, gerekli donanımların bazı durumlarda arızalanması sonucunda firmalara uzun yıllar boyunca ekstra maliyetler çıkaran bir performans sergilemiştir.
O dönemlerde eski tip çağrı merkezi kurulumu ve devamlılığı için firmaların ayrı bir bütçe ayırmaları gerekmiştir. Ancak günümüzde dijital yazılımlar aracılığıyla sanal santral sistemleri kolaylıkla kurulabilmektedir. Sanal santral için çok basit işlemlerle mevcut sistem kullanıma hazır hale gelmektedir.
Yeni tip sistemlerin sürekli bakıma ihtiyacı duymaması ile birlikte bu sistemlere internetin olduğu her yerden giriş yapılabilmektedir. Sonuç olarak; dijital çağrı merkezleri sayesinde firmaların iletişim süreçleri daha pratik bir hale gelmiştir. Bununla birlikte; firmaların gerçekleştirdikleri tüm görüşmeler bulut sistemlerde kayıt altına alınabilmektedir.
Çağrı Merkezi Programları Hangileridir?
Sanal santral desteği almak isteyen firmalar, hangi yazılımı kullanmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. Firmalar basit özelliklere sahip çağrı merkezi ihtiyaçları için CRM yazılımları ile birlikte sunulan sanal santral özelliklerinden yararlanabilirler. Bazı firmalar, faaliyetleri gereği çok kapsamlı çağrı merkezi yazılımına ihtiyaç duyuyorlarsa daha detaylı özelliklere sahip olan yazılımları tercih edebilirler.
Çağrı Merkezi Programları Hangileridir?
Her firmanın ihtiyaç duyduğu çağrı merkezi özellikleri birbirinden farklı olabilir. Bu durum tamamen firmanın faaliyet konusu ve iş süreçleri ile ilgilidir. Her ne kadar çağrı merkezleri, firmaların çevresiyle olan iletişimini sağlayan bir unsur olsa da bazı firmalar tarafından kullanılmamaktadır. Ancak her firma için bir çağrı merkezinde olması gereken temel özellikler bulunmaktadır:
- Çağrı merkezi, internet sitesine entegre edilebilen dinamik formlar sunmalıdır,
- Müşteri talepleri anında müşteri temsilcisine ulaşmalıdır,
- Müşteri talepleri aynı anda aksiyona dönüştürülmelidir,
- Çağrıları kayıt altına almalı ve takvim üzerinden ajanda ayarlamaya imkan tanımalıdır.
Çağrı Merkezleri Firmalara Hangi Avantajları Sağlar?
Firmalar için ulaşılabilir olmak hayati bir öneme sahiptir. Müşteriler, ihtiyaç duydukları anda firmalara direkt olarak ulaşmak isterler. Bu anlamda; Çağrı merkezi kurulumu yapan firmalar, müşterilerin firmaya ulaşmalarını kolaylaştırmaktadır.
Satın alınan ürün ya da hizmet karşılığında yaşanan bir problemin doğrudan firmaya iletilmesi, firmanın çözüm üretmesi için bir imkan oluşturmaktadır. Oluşan problemi çözüme kavuşturan firmaların mevcut ve potansiyel müşteri gözündeki imajları gelişmektedir.
Çağrı merkezleri sayesinde firmalar müşterilerden gelen geri bildirimleri kısa sürede öğrenebilirler. Müşterilerden gelen geri bildirimler, firmaların gelişim süreçlerini her aşamada desteklemektedir. Çağrı merkezleri firmaların ‘halkla ilişkiler’ birimi statüsünde faaliyet gösterdiği için firmaların olmazsa olmazları arasında yer almaktadır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.