En iyi anlatım yönteminin bir örnek üzerinden gitmek olduğunu düşünüyorum.
ABC Gıda radarınıza takıldı. Başlangıçta Müşteri Adayı olan bu firmayı hemen sisteminize kayıt ediyorsunuz.
-o-
Siz ya da bu görevi atadığınız -yeni müşteri kazanımından sorumlu- arkadaşınız, satış uzmanınız veya pazarlamacınız sistemdeki ABC Gıda ile Temas‘a geçti.
-o-
Temas için bir çok yöntem kullanabilirsiniz. Örneğin firmayı ziyaret etmek, e-posta göndermek, skype, telefon açmak veya faks çekmek gibi. ABC Gıda ile ilgili yaptığınız her temasın sisteme kaydedilmesi çok önemli. Temas girişiminize yanıt aldığınız an ABC Gıda artık bir Potansiyel Müşteri olmuştur.
-o-
Artık ABC Gıda’ya özel Ürünlerinizi / Hizmetlerinizi sunmaya başlayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz uygulamada Ürün ve Hizmet yönetim modüllerinin olmasına dikkat etmelisiniz. Buradan Stok Yönetimine kadar gidebilirsiniz.
-o-
Ürün ve Hizmetleri müşteriye sunma işlemine kısaca Teklif Verme diyoruz. CRM uygulamalarında yer alan Teklif Yönetimi araçlarıyla online teklifler verebilir, en önemlisi tekliflerinizi kayıt altına alabilirsiniz. İlk teklifiniz kabul edildiğinde ABC Gıda artık sizin için Müşteri grubundadır. Hayırlı olsun
-o-
Teklifiniz kabul edildiği için artık bir Satış’a dönüşmüştür. Eğer altyapınız destekliyorsa online Fatura üretebilirsiniz. Günümüzde bir çok yazılım E-Fatura süreçlerini de desteklemektedir.
-o-
CRM üzerinden gerçekleştireceğiniz Satış kayıtları Ciro’nuzu oluşturur. Ciro, uygulamaların Cari Yönetimi araçlarıyla takip edilir. Hatta giderlerinizi de kontrol etmeye başladığınız an Ön Muhasebe sistemine de sahip olursunuz. Şirketiniz yönetmek çok daha kolaylaşır.
Yukarıdaki senaryo basit bir Operasyonel CRM sürecini anlatmaktadır. Unutmayın bu senaryo çok daha genişletilebilir.