Potansiyel Müşteri Nedir?

Potansiyel müşteri nedir? Potansiyel müşteri gerçek müşteriye nasıl dönüştürülür? Başarılı bir dönüşüm süreci için ne yapılmalı gibi sorulara değineceğiz.


Yahya Ekinci 2055 gün önce yazdı...
Potansiyel Müşteri, sizinle iş yapma potansiyeline sahip, sizinle çalışmak isteyebilecek, satın alım gücü olan ama henüz ulaşamadığınız, ulaştıysanız da satış yapamadığınız bir müşteri kitlesini ifade etmektedir.

Eğer internet üzerinden satış yapıyorsanız sitenizi ziyaret eden ama satın alım yapmayan müşteriler, fiziksel mağazacılık işiyle uğraşıyorsanız mağazınızı ziyaret eden, ürünlerinizi inceleyen fakat satın alım aşamasına gelemeyen müşteriler bir bakıma potansiyel müşterilerinizdir.

Yazımıza başlamadan önce DinamikCRM'in Potansiyel Müşteri toplama ve yönetimiyle ilgili sunuduğu altyapı hizmetlerine göz atmanızı rica ederim. Ayrıca Dinamik Formlar altyapısı sayesinde sosyal medya hesaplarınızdan web sitenize kadar bir çok alana entegre edebileceğiniz Potansiyel Müşteri Edinme form yapımızı da inceleyebilirsiniz.
Potansiyel Müşteri gerçek müşteriye nasıl dönüştürülür?

Potansiyel Müşterinin gerçek müşteriye dönüşüm süreci gerçekten zorlayıcı bir süreçtir. Bu sürece bir anlamda nihai alım işleminin gerçekleşmesi (satış / satış kapama) diyebiliriz.

Potansiyel Müşterinin gerçek müşteriye dönüşebilmesi için öncelikle müşteri tipini iyi analiz etmemiz gerekiyor. Örneğin;

Gerçek Müşteri gibi görünen kişinin arkasında bir Gölge Müşteri (Asıl satın alım kararını veren kişi) olabilir. Eğer bunu fark ederseniz hemen ilgili kişiye ulaşarak ürünleriniz ve/ya hizmetlerinizden bahsederek ikna sürecine ilerleyebilirsiniz.

Bazen de Gizli Müşterilerle karşılaşabilirsiniz. (Onları genelde çok ileri seviye satıcılar fark eder) Farklı kurumların kiraladığı bu profiller ürünleriniz ve/ya hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi toplayarak asıl müşteriye bir rapor sunmaktadır. Asıl müşterinin algısını doğrudan etkilerler. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey size ulaşan her müşteriye en doğru hizmeti kaliteli bir şekilde vermektir.

Başarılı bir dönüşüm süreci için ne yapılmalı?

Hızlı geri dönüş

Eğer bir online başvuru alırsanız azami 5 dakika içerisinde geri dönüş yapılmalısınız. Eğer hemen dönebilecek bir kadronuz yoksa otomatik e-mail cevapları bile faydalı olabilir. Fakat hiç dönmüyorsanız veya 1-2 gün sonra dönüyorsanız potansiyel müşteriniz size benzer hizmet veren farklı bir firmanın müşterisi olabilir.

Satış azmi (Denemeye Devam)

Potansiyel Müşterinizle kuracağınız ilk temasda satış gerçekleşmeyebilir. Bu çok normaldir. Satış gerçekleşmediğinde hemen demoralize olmamalısınız. Yapılan araştırmalara göre satışların %80'i 5-6 görüşmeden sonra gerçekleşiyor. Bu bağlamda elinizde bir lead varsa uygun zamanlarda geri dönüş yapmaktan çekinmeyin.

Ürün/Hizmet Hakimiyeti (Yeterlilik)

Bu noktada yaşanan kayıpların bir çoğu ürün ve/ya hizmet konusundaki bilgi yetersizliğinden kaynaklanıyor. Potansiyel Müşterinize geri dönüş yaptıktan sonra eğer gelecek soruları cevaplayamıyor, iyi bir resim çizemiyorsanız muhtemelen satış gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle ürün/hizmetlerinizi en ince detaylarına kadar iyi bilmelisiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?