Potansiyel Müşteri, sizinle iş yapma potansiyeline sahip, sizinle çalışmak isteyebilecek, satın alım gücü olan ama henüz ulaşamadığınız, ulaştıysanız da satış yapamadığınız bir müşteri kitlesini ifade etmektedir.
Eğer internet üzerinden satış yapıyorsanız sitenizi ziyaret eden ama satın alım yapmayan müşteriler, fiziksel mağazacılık işiyle uğraşıyorsanız mağazınızı ziyaret eden, ürünlerinizi inceleyen fakat satın alım aşamasına gelemeyen müşteriler bir bakıma potansiyel müşterilerinizdir.
Potansiyel Müşteri gerçek müşteriye nasıl dönüştürülür?
Potansiyel Müşterinin gerçek müşteriye dönüşüm süreci gerçekten zorlayıcı bir süreçtir. Bu sürece bir anlamda nihai alım işleminin gerçekleşmesi (satış / satış kapama) diyebiliriz.
Potansiyel Müşterinin gerçek müşteriye dönüşebilmesi için öncelikle müşteri tipini iyi analiz etmemiz gerekiyor. Örneğin;
Gerçek Müşteri gibi görünen kişinin arkasında bir Gölge Müşteri (Asıl satın alım kararını veren kişi) olabilir. Eğer bunu fark ederseniz hemen ilgili kişiye ulaşarak ürünleriniz ve/ya hizmetlerinizden bahsederek ikna sürecine ilerleyebilirsiniz.
Bazen de Gizli Müşterilerle karşılaşabilirsiniz. (Onları genelde çok ileri seviye satıcılar fark eder) Farklı kurumların kiraladığı bu profiller ürünleriniz ve/ya hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi toplayarak asıl müşteriye bir rapor sunmaktadır. Asıl müşterinin algısını doğrudan etkilerler. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey size ulaşan her müşteriye en doğru hizmeti kaliteli bir şekilde vermektir.
Başarılı bir dönüşüm süreci için ne yapılmalı?
Hızlı geri dönüş
Eğer bir online başvuru alırsanız azami 5 dakika içerisinde geri dönüş yapılmalısınız. Eğer hemen dönebilecek bir kadronuz yoksa otomatik e-mail cevapları bile faydalı olabilir. Fakat hiç dönmüyorsanız veya 1-2 gün sonra dönüyorsanız potansiyel müşteriniz size benzer hizmet veren farklı bir firmanın müşterisi olabilir.
Satış azmi (Denemeye Devam)
Potansiyel Müşterinizle kuracağınız ilk temasda satış gerçekleşmeyebilir. Bu çok normaldir. Satış gerçekleşmediğinde hemen demoralize olmamalısınız. Yapılan araştırmalara göre satışların %80’i 5-6 görüşmeden sonra gerçekleşiyor. Bu bağlamda elinizde bir lead varsa uygun zamanlarda geri dönüş yapmaktan çekinmeyin.
Ürün/Hizmet Hakimiyeti (Yeterlilik)
Bu noktada yaşanan kayıpların bir çoğu ürün ve/ya hizmet konusundaki bilgi yetersizliğinden kaynaklanıyor. Potansiyel Müşterinize geri dönüş yaptıktan sonra eğer gelecek soruları cevaplayamıyor, iyi bir resim çizemiyorsanız muhtemelen satış gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle ürün/hizmetlerinizi en ince detaylarına kadar iyi bilmelisiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.