Stok takibi bir işletmede ürünlerin üretiminin ya da nihai satışının gerçekleştiği durumlarda ihtiyaç duyulan takip sistemidir. Herhangi bir ürün üreten işletmeler, üretim için gerekli olan hammaddenin yeterli miktarda olduğundan emin olmalıdır. Aksi durumda işletmenin ihtiyaç duyduğu miktarda ürünün üretilmesi mümkün olmaz. Doğru bir şekilde stok yönetimi yapan işletmeler, ihtiyaç duyulan ürünlerin temini için gerekli olan süreçleri tam zamanında gerçekleştirebilmektedir.
Bilindiği gibi stoklama, yalnızca ürünler için geçerlidir ve hizmet stoklanamadığı için hizmet üretimi stok kayıtlarına konu olmamaktadır. İşletmelerde ürünlere ilişkin stok yönetimi hatasız bir şekilde yürütülmediğinde, üretim yapan ya da ürün satan işletmelerin gelir kayıpları yaşamaları muhtemeldir. Bu nedenle stokların eksiksiz bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Günümüzde stok yönetimine imkan tanıyan yazılımlar, işletmelere kolaylık sağlamaktadır.
Muhasebede Stok Takibi Nasıl Yapılır?
Muhasebede stok takibi nasıl yapılır? sorusuna Genel Muhasebe çerçevesinde, stok hareketlerinin ‘15-STOKLAR’ hesap grubu aracılığıyla takip edildiği cevabı verilebilir. İşletmenin satışa konu olan ürünleri için de ‘Satılan Malın Maliyeti’ hesapları maliyet takibi için yardımcı olmaktadır. Günümüzde tüm bu işlemler geleneksel yöntemler haricinde dijital Stok Takip Sistemi aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Stok Takip Programı sayesinde ürün giriş çıkışları anlık olarak sisteme kaydedilmektedir. Bu durum, işletmelerin ihtiyaç duydukları anlık stok kontrolü yapmalarına imkan tanımaktadır. Bazı işletmelerin Stok takibi Excel tablolarını tercih ettikleri görülmektedir. Ancak işlem sayısının artması ve takip aşamasında ileri Excel formüllere ihtiyaç duyulması, Excel tablolarının her çalışan tarafından kullanılmasını engellemektedir.
DinamikCRM ile Ürün Yönetimi Nasıl Yapılır?
Müşteri ilişkileri yönetimi için yazılım denildiğinde akla gelen DinamikCRM, işletmelere ürün yönetimi konusunda çözümler sunmaktadır. İşletmeler için basit stok işlemlerine imkan tanıyan yazılım, sipariş yönetimini de oldukça kolaylaştırmaktadır. Sisteme, ürünlerle ilgili resim dosyaları pratik bir şekilde yüklenebilmektedir. Ürünlerin satış fiyatlarını sistem üzerinden ayarlamak ve vergi ile ilgili hesaplamaları da gerçekleştirmek mümkündür.
Sistem üzerinden ‘en fazla sipariş’ ve ‘en az sipariş’ adedi belirlenebilmektedir. Ürünler, kendi birimleri bazında kaydedilerek sipariş yönetimi hatasız bir şekilde DinamikCRM ile yapılabilmektedir. Ürün giriş çıkışları kayıt altına alınarak işletmenin stok yönetimi profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Stok takibi ve sipariş yönetimi için yazılıma ihtiyaç duyan işletmeler DinamikCRM ile pek çok işlemi basitçe yerine getirebilmektedir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.