Firmalarda Müşteri Şikayetleri Neden Kaynaklanır?

Firmalar için müşteri şikayetleri ciddiye alınması gereken bir konudur. Ürün ve hizmetlerden memnun olmayan müşterilerin firmaya önemli zararlar verdiği görülmektedir. Müşterilerin yaşadıkları olumsuz deneyimler bugün çok hızlı bir şekilde yayılma gücüne sahiptir.


Oğuzhan Arslan 1163 gün önce yazdı...
Firmalarda Müşteri Şikayetleri Neden Kaynaklanır?
Firmalar için müşteri şikayetleri ciddiye alınması gereken bir konudur. Ürün ve hizmetlerden memnun olmayan müşterilerin firmaya önemli zararlar verdiği görülmektedir. Müşterilerin yaşadıkları olumsuz deneyimler bugün çok hızlı bir şekilde yayılma gücüne sahiptir. Sosyal medyanın bu denli gelişmiş olması, müşteri deneyimlerinin de anlık olarak sosyal medya kullanıcılarına ulaşmasını sağlamaktadır.

Peki, müşteriler bir firmanın hangi davranışlarından memnun değildir? Aslında bu sorunun pek çok cevabı bulunmaktadır. Her müşteri, satın aldığı ürün ya da hizmet karşılığında bazı beklentilere sahiptir. Bu beklentilerin yeterli düzeyde karşılanmaması, müşteri memnuniyetsizliği ile sonuçlanmaktadır.

En Sık Karşılaşılan Müşteri Şikayeti Nedir?

En Sık Karşılaşılan Müşteri Şikayeti Nedir?
Müşteri şikayetleri göz önüne alındığında bazı durumların müşterilerde genel anlamda bir mutsuzluk yaşattığı görülmektedir. Bu anlamda; müşterilerin bir işletmeyi kısa sürede terk etmelerinin en önemli nedeni firma çalışanlarının davranışları olarak tespit edilmiştir. Hatta çalışanların olumsuz davranışları, bu duruma o kadar çok etki etmektedir ki müşteri kayıplarının ¼’ü bu nedenden meydana gelmektedir. Müşterilerin memnuniyetsizliğine neden olan ikinci büyük gerekçe müşterinin herhangi bir sebeple alışveriş sürecinde kendini değersiz hissetmesidir.

Firmalar tarafından bu durum göz önüne alınarak ürün ya da hizmet satın alma süreçlerinde müşterilerin kendini değerli ve özel hissetmesine yönelik stratejiler uygulanmalıdır. Tüketici şikayet siteleri üzerinden oluşturulan kayıtlarda da aslında aynı konu üzerinden markalara yönelik ciddi şikayetlerin olduğu görülmektedir. Müşterilerin memnuniyetsizliğine neden olan üçüncü önemli neden; satın alınan ürünün geri dönüşünde yaşanan sıkıntılardır.

Müşteri Şikayetleri Çözüm Yöntemleri Nelerdir?

Müşteri Şikayetleri Çözüm Yöntemleri Nelerdir?
Müşteri memnuniyetinin firma gelirlerine ve firma prestijine önemli katkılar sağladığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle firmalar tarafından müşterilere, olumsuz müşteri deneyimleri yaşatılmamalıdır. Müşterilerin nasıl bir davranış kalıbına sahip olduklarını anlamanın yolu müşterilere yönelik mevcut verileri analiz etmektir. Günümüzde bu işlemler pratik bir şekilde bilgisayar programları aracılığıyla yapılmaktadır.

Konu hakkında başarılı sonuçlar elde etmek için müşteri ilişkileri yönetiminde kullanılan yazılımların çok özellikli olmaları beklenmektedir. Firmanın işleyişine yönelik süreçleri takip ederek raporlamalar yapan programlar, firmaların faaliyet süreçlerine katkı sağlamaktadır. DinamikCRM yazılımı birbirinden faydalı özellikleri ile müşteri ilişkileri yönetimi için tüm firmalara tavsiye edilebilir. Yazılımda bulunan kullanıcı modülleri, firma faaliyetlerine yönelik işlevsel çözümler üretmektedir. Müşteri şikayetleri nedeniyle mağduriyet yaşamak istemeyen firmaların DinamikCRM’yi kullanmaları önerilebilir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?