İşletmeler için muhasebe hesaplarının doğru bir şekilde tutulması son derece önemlidir. Çünkü herhangi bir işletmenin mevcut durumu hakkında muhasebe kayıtları aracılığı ile bilgi edinilmektedir. Muhasebe kayıtları belirli bir sistematik içerisinde oluşturulmaktadır. Eskiden manuel olarak yazılan muhasebe kayıtları günümüzde yazılımlar aracılığıyla pratik bir şekilde yapılmaktadır. Muhasebe hazır değerler grubu ticari bir firmanın nakit malvarlığı hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir.
Bu sayede işletmelerin nakit sıkışıklığına sahip olup olmadığı, kasa ve bankasında ne kadar aktif varlıklarının olduğu Hazır Değerler Grubu sayesinde görülebilmektedir. Hazır Değerler Grubu içerisinde yer alan tüm hesapların artışları hesabın borç tarafına yapılan kayıtlarla oluşturulmaktadır. Bu grup içerisinde yer alan hesapların ilk kayıtları da hesapların borç tarafına yapılmaktadır. Hazır Değerler Grubu içerisinde; 100 Kasa, 101 Alınan Çekler, 102 Bankalar, 103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri ve 108 Diğer Hazır Değerler yer almaktadır.
Muhasebe Hazır Değerler Hesabında Hangi Kayıtlar Yer Almaktadır?
Muhasebe hazır değerler grubunda yer alan 100 Kasa hesabı, işletmenin kasasını ifade etmektedir. Türk Lirası ya da efektif cinsten, işletmenin sahip olduğu nakit miktarı Kasa hesabında kayıt altına alınmaktadır. Finansal muhasebe örnekleri incelendiğinde Kasa hesabının her işletmede sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde bankacılık işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilir hale gelmiş olması büyük hacimli işlemlerin banka hesapları üzerinden takibini kolaylaştırmıştır.
Hazır Değerler hesabında yer alan Alınan Çekler hesabı da işletmenin müşterilerinden aldıkları çeklerin kayıt altına alındığı hesaptır. Bu hesap, işletmenin çek düzenlemesi sonucunda kullandığı hesapla karıştırılmamalıdır. Firmanın çek düzenlemesi sonucunda Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri kullanılmalıdır.
Muhasebe Kayıtları Nasıl Tutulmalı?
Günümüzde muhasebe kayıtlarının tutulması için bilgisayar programları kullanılmaktadır. İşletmeler günlük ya da haftalık işlemlerini yazılımlar aracılığıyla kayıt altına almaktadır. Kayıt altına alınan verilerin güvenli bir biçimde veri tabanlarında tutulması da son derece önemlidir. Ön muhasebe kayıtları için günümüzde bulut tabanlı yazılımlar bu anlamda göz doldurmaktadır. Bulut tabanlı bir yazılım olarak müşteri ilişkileri yönetimi DinamikCRM ile oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. DinamikCRM işletmelerin ön muhasebe kayıtlarını eksiksiz bir şekilde tutarak Muhasebe hazır değerler grubu dahil tüm grupları sistematik bir şekilde bulut sisteminde depolamaktadır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.