Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?

Firma için müşteri memnuniyeti önemlidir. Firma karını yakından etkileyen müşteriler, firma davranışlarından kısa sürede etkilenmektedir. Müşteri davranışları yapısı gereği pek çok değişkene göre farklılaşabilmektedir. Davranışların değişkenlere bağlı olarak değişmesi, firmalar açısından müşteri memnuniyeti ölçümü yapmayı gerekli kılmaktadır.


Oğuzhan Arslan 1017 gün önce yazdı...
Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?

Firma için müşteri memnuniyeti önemlidir. Firma karını yakından etkileyen müşteriler, firma davranışlarından kısa sürede etkilenmektedir. Müşteri davranışları yapısı gereği pek çok değişkene göre farklılaşabilmektedir. Davranışların değişkenlere bağlı olarak değişmesi, firmalar açısından müşteri memnuniyeti ölçümü yapmayı gerekli kılmaktadır. Müşterilerin firmadan satın aldıkları ürün ya da hizmetlerden memnun olup olmadıklarını ölçmek için kullanılan metotlar, firmalar tarafından belirli aralıklarla yapılmalıdır.

Bu çalışmalardan çıkan sonuçlara göre firmalar yeni stratejiler belirlemelidir. Firmalar, müşterilerini memnun etmek için ilave hizmetler sunabilir. Bu aşamada önemli olan, firmaların verdikleri tüm hizmetlere ilişkin müşteri geri bildirimlerini doğru bir şekilde algılayabilmeleridir. Bu nedenle müşteri memnuniyeti sağlamak için firmaların, müşteri dilinden anlamaları gerekmektedir.

Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Veri Toplamak

Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Veri Toplamak

Firmalar müşteri memnuniyeti ölçümleme için müşterilerle ilgili verilere ihtiyaç duymaktadır. Veri toplama yöntemleri arasında anket yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. Müşterilere internet üzerinden ya da fiziksel anketler sunarak ürün ya da hizmetler hakkında müşterilerden bilgi edinilebilir. Müşterilerin katılımını arttırmak için ankete katılan müşterileri teşvik edici unsurlar da sunulabilir. Bu sayede firma, ihtiyaç duyduğu verilere çok çabuk bir şekilde ulaşabilecektir.

Firmanın işine yarayacak analizler ancak veri toplama işleminden sonra yapılabilir. Müşteri memnuniyeti ölçümü firmaların gidişatını belirlemede işlevseldir. Firmalar tarafından veri toplama işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra memnuniyet ölçümü için; Customer Satisfaction Score, Customer Effort Score ve Net Promoter Score yöntemleri uygulanabilir.

Net Promoter Score (Net Tavsiye Skoru) Yöntemi Nedir?

Net Promoter Score (Net Tavsiye Skoru) Yöntemi Nedir?

Günümüzde firmalar tarafından sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında Net Tavsiye Skoru (NTS) yöntemi gelmektedir. Net Tavsiye Skoru yöntemi, Fred Reichheld’in kazandırdığı bir yöntem olarak literatürde yerini almıştır. Bir firmadan ürün ya da hizmet alan müşterinin, o firmayı yakınlarına ya da arkadaşlarına ne ölçüde önereceğine dayalı bir araştırmayı anlatan bir yöntemdir. Yöntem, 2003 yılında Harvard Business Review’da yayımlanan bir yazıda da yer almıştır.

Günümüzde firmalara yönelik müşteri deneyimleri ölçümünde yararlı sonuçlar ortaya çıkardığı için NTS tercih edilmektedir. Müşteri memnuniyetini hedefleyen firmalar bu amaçla Net Tavsiye Skoru yöntemine başvurmalıdır. Bu yöntemi kullanarak müşteri deneyimlerini ölçmek isteyen firmalar DinamikCRM yazılımını kullanabilirler. DinamikCRM yazılımı, firma portföyünde kayıtlı olan tüm şahıs ve firmalara birkaç tıklama ile Net Tavsiye Skoru anketi yapabilmektedir. Müşteri memnuniyeti ölçümü için DinamikCRM yazılımı, faydalı sonuçlar sunmaktadır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?