Firmalar için müşteri talebini kısa sürede karşılamak son derece önemlidir. Müşteri talebini karşılarken müşteri memnuniyeti göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle sipariş yönetimi, firmaların üzerinde hassasiyetle durmaları gereken bir konudur. Sipariş yönetimi nedir ve firmalara neler sağlar?
Siparişlerin pratik bir şekilde müşterilerden alınması ve anında işleme alınması gerekmektedir. Sipariş yönetimi, firmanın sağladığı ürün/hizmetler için sürecin kayıt altına alınarak yönetilmesini sağlamaktadır. Sipariş yönetimini başarı ile gerçekleştiren firmaların satışları düzenli bir şekilde artmaktadır.
Günümüzde dijital ortamların geldiği noktada, sipariş yönetimi için bilgisayar yazılımları kullanılmaktadır. Sipariş girişinin yapılması, envanter kayıtlarının gerçekleştirilmesi, siparişin müşterilere ulaşma sürecinin yönetilmesi ve satış sonrası hizmetlerin sunulması bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Sipariş Yönetimi Nedir? Tedarik Sürecinde Nerede Yer Alır?
Sipariş yönetimi ve müşteri hizmetleri tedarik sürecindeki tüm işlemleri kapsamaktadır. Günümüzde çoğu firmanın sipariş yönetimini ikinci plana attıklarını görmekteyiz. Bu duruma yol açan en önemli sebep ise şüphesiz ki firmaların farklı iş süreçlerini değişik iş ortaklarını yaptırmalarıdır. Sipariş yönetimi nedir sorusunun cevabını doğru anlayan firmalar, sipariş yönetimini son derece önemsemektedirler.
Sipariş yönetimi, bir firmanın siparişin teslimi ve sonrasındaki tüm işlemleri otomatik bir şekilde idare etmesine imkan tanımaktadır. Sipariş yönetimi uygulamayan firmaların ise siparişin oluşma anından müşteriye teslim edilme sürecine kadar olan tüm aşamaları manuel olarak gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Sipariş Yönetimi Firmalara Neler Sağlamaktadır?
Sipariş döngüsü süreci müşteri sipariş talebinin ortaya çıkması ile başlamaktadır. Sipariş yönetimi, bir hizmetin ya da markanın müşteri nezdindeki algılama düzeyini doğrudan etkilemektedir. Bir müşteri sipariş talebi oluşturmadan önce ürün/hizmet hakkında sorular sormak isteyebilir. Ürünün tedarik süreci hakkında detaylı bilgi talep edebilir. Böyle durumlarda müşterilerin merak ettikleri tüm hususların zaman kaybetmeden cevaplanması gerekmektedir.
Sipariş süreci çok kanallı bir süreç olduğu için müşteriler her kanalda firma desteğine ihtiyaç duyabilir. Ürün/hizmet satın alma süreçlerinde bazı müşterilerin siparişlerini Çağrı Merkezleri üzerinden tamamladıkları görülmektedir. Ayrıca satış yapılan bir ürünün müşteri tarafından herhangi bir nedenle iadesi durumunda da sipariş yönetimi sunan birimlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Sipariş Nedir? Sipariş Yönetimi Nedir?
Sipariş yönetimi kavramının firmalar tarafından doğru bir şekilde anlaşılabilmesi için Sipariş nedir sorusuna basit bir cevap verilmelidir. Sipariş, firmanın ürettiği ürün ya da hizmete yönelik müşteri talebinin oluşmasıdır. Bu tanıma uygun olarak bir talebin sipariş olarak değerlendirilebilmesi için müşteri tarafından oluşturulması ve aynı zamanda satın alma gücü ile desteklenen bir talep olması gerekmektedir.
Sipariş yönetimi nedir sorusu firmaların çok fonksiyonlu yazılımlar aracılığıyla çözüm aradıkları bir sorudur. Firmalar, sipariş yönetiminde kapsamlı yazılımlar kullanarak pek çok avantaj elde etmektedirler. Sipariş yönetimine imkan tanıyan yazılımlar firmalara şu faydaları sağlamaktadır:
- Firmaların sipariş yönetimi maliyetlerini oldukça azaltır,
- Tüm süreci baştan sona kadar takip etmeye imkan tanır,
- Firma çalışanlarının canlı kalmalarını ve ekip olarak hareket etmelerini sağlar,
- Firmaların satış gelirlerini istikrarlı bir şekilde artırır.
Sipariş Yönetimi Firmaya Önemli Veriler Sağlar
Sipariş yönetimine önem veren firmalar, müşteri taleplerine yönelik olarak bir veri havuzuna sahip olmaktadır. Ayrıca ürün/hizmet sipariş bilgileri, özellikleri, iade süreçleri hakkında da sipariş yönetimi sağlayan birimin elinde önemli veriler oluşmaktadır.
Firmalar bu veriler sayesinde sipariş süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetebilirler. Bu durum, firmaların yönetim süreçlerinin gelişimine katkı sağlamaktadır. Yapılan yanlışların firma yönetimi tarafından anlaşılması ve ilerleyen süreçlerde bu hatalardan dönülmesi gibi olumlu durumlar, sipariş yönetimi ile mümkün olmaktadır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.